Orientalny naleśnik zachwycił podniebienia mojej rodziny. Jest banalnie prosty do zrobienia
Naleśniki to potrawa znana w wielu kuchniach świata. Choć smaży się je z prostego ciasta, to można je zrobić na wiele sposobów. W kuchni orientalnej znalazłam na przykład przepis na naleśniki z dodatkiem pokrojonych warzyw. Pomysł jest banalny, a smak i wygląd zachwycające. Oto jak przyrządzić ten koreański przysmak.
Jakie warzywa dodać do ciasta naleśnikowego?
Ciasto na koreańskie naleśniki robi się podobnie, jak na te dobrze u nas znane. Różnica jednak polega na tym, że ciasto wzbogaca się pokrojonymi warzywami. Dzięki temu po usmażeniu naleśniki mają ciekawy wygląd i bogaty smak. A jakie warzywa najlepiej dodać do ciasta naleśnikowego? Warto postawić na składniki, które nie wymagają długiego smażenia. Mogą to więc być np.: cebula dymka, szczypior, cebula, marchewka, papryka. By naleśniki były jeszcze bardziej odżywcze, można dorzucić do ciasta także owoce morza.
Jak zrobić naleśniki z warzywami?
Przygotowanie naleśników koreańskich zaczynam od pokrojenia warzyw. Potem mieszam ciasto naleśnikowe i łączę je z rozdrobnionymi warzywami i ewentualnie owocami morza. Z ciasta smażę grubsze naleśniki i podaję je z ulubionymi dodatkami.
Przepis: Naleśniki z warzywami
Orientalne naleśniki z dodatkiem krojonych warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- koreańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
Dodatki:
- 3-4 cebulki dymki lub gruby szczypiorek
- ½ cebuli
- 1 marchewka
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywSzczypiorek opłucz, osusz. Cebulę oczyść, pokrój w półtalarki lub piórka. Marchewkę pokrój w słupki.
- Przygotowanie ciastaZ mąki, jajka, wody gazowanej i soli rozmieszaj gładkie, dość rzadkie ciasto. Dodaj do niego warzywa, wymieszaj.
- Smażenie naleśnikówNa patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wlej 1/4 ciasta, równomiernie rozprowadź. Smaż na średnim ogniu 3–4 minuty z każdej strony, aż naleśnik będzie złocisty i chrupiący. W ten sam sposób usmaż pozostałe naleśniki. Podawaj je z sosem do maczania.
Jak podać naleśniki z warzywami?
Orientalne naleśniki z warzywami podaje się zwykle krojone w kwadraty lub trójkąty. Doskonałym dodatkiem do nich jest prosty sos do maczania. Robi się go z mieszanki sosu sojowego, octu ryżowego, cukru, czosnku, chili lub sezamu.